project

DE ALGEHELE

DE ALGEHELE
In het voorjaar van 2015 traden saxofonist Ad Colen, bassist Dion Nijland en multi-instrumentalist Jornt Duyx op met schrijver Ronald Giphart in de reeks Cloudnights van Vredenburg. Het idee was te improviseren op teksten van Giphart, die zich op zijn beurt in zijn performance zou laten leiden door de muziek. Het werd een uitzinnige avond waarin jazz en gesproken woord elkaar op alle fronten versterkten.

Deze kruisbestuiving beviel zo goed dat er inmiddels een gezelschap is gevormd: De Algehele. Colen, Nijland, Duyx en Giphart bieden optredens die alle kanten op kaatsten: van vrolijk tot ingetogen, van uitbundig tot persoonlijk, van verwonderend tot levenslustig. Improvisatie blijft de invalshoek: bij uiteenlopende verhalen en teksten van Giphart zoeken Colen, Nijland en Duyx bijzondere en vooral onverwachte muziek.

De nummers van De Algehele gaan over een frituurkot in Normandië, de liefde tussen een Marokkaans meisje en een Nederlandse jongen, de beloften die vrienden elkaar doen, minnaars, moeders, kinderen, de mooie dood en vele andere onderwerpen.

Ad Colen speelt al jarenlang in het Ad Colen Kwartet, Dion Nijland is bekend van Dimami en Talking Cows, Jornt Duyx is een aanstormende duizendpoot die dwarsverbanden tussen de meest uiteenlopende muziekstijlen zoekt en Ronald Giphart is romanschrijver.