colenhok

Nieuwe CD van het Ad Colen Quartet ‘SPARK’.

 
04 januari 2013

Ik ben weer blij en trots de nieuwe CD ‘Spark’ aan te kondigen van het Ad Colen Quartet.

Met Gé Bijvoet (piano), Wiro Mahieu(contrabas) en Yonga Sun (drums). De totstandkoming van de CD was weer een mooi proces. Twee dagen opgenomen in Studio Eleven in Hilversum met Frans de Rond. Wat een heerlijke studio is dat. Mooie grote ruimte met een lekkere flexibele akoestiek, lekkere koffie (niet onbelangrijk!!) en een mooie atmosfeer. Het is te gek om met Frans te werken, hij is snel, alert, betrokken en sympathiek. Gé, Wiro en Yonga hebben weer fantastisch gespeeld. Vaak heb je dat door de concentratie tijdens het opnameproces nog niet zo vol in de gaten, maar achteraf des te meer.

Ik vind het altijd lekker en belangrijk als een studioplaat toch een ‘livesound’ heeft. Je moet het spel en de interactie tussen de musici goed horen, dat maakt jazz zo leuk. Dus samen in een take of 3 wat neerzetten en daar moeten we het mee doen. Bij het mixen hadden Frans en ik hulp van gitarist Gijs Batelaan die af en toe binnen kwam wandelen.

Gijs heeft te gekke oren en frisse ideeën over muziek en sound. Mixen blijft altijd een ‘tricky business’ aangezien de muziek overal wel weer wat anders klinkt. Gelukkig is er dan uiteindelijk nog masteringengineer Darius van Helfteren

die er als laatste oor nog eens naar luistert en weer nieuwe dingen hoort, fascinerend. Een CD Masteren, dat is een kunst apart.

Ik ben een grote bofkont dat David de Jong, een goede vriend van me, zo’n mooi CDartwork kan ontwerpen en dat ook wil doen. Hij heeft behalve de eerste CD al mijn CD’s tot nu toe ontworpen. De man heeft een goede smaak!! Ik ben erg blij met zijn ontwerpen. Het is altijd weer leuk om te horen wat hij in de muziek ziet en hoort en hoe hij dat in het ontwerp terug wil laten komen.Hij heeft met een van de medewerkers Bas Huissen van zijn bedrijf Flowdesign ook de website ontworpen.

Ik ben nog bezig om wat dingen op te schrijven over de muziek. Soms zit er een gedachte achter,soms is een bepaalde sound of groove die je zoekt of ben je geinspireerd door iets uit je leven. Een andere keer hoor een mooi Frans liedje en denk je , dat wil ik spelen.

Maar net als bij de andere kunsten is het misschien wel het beste om met een frisse ‘blanko’ geest naar de muziek te luisteren, niets te denken en de klanken over je heen te laten komen. Bedenk zelf maar wat je hoort.

Ik wil ook nog even alle sponsoren bedanken die er aan mee hebben geholpen dat het hele project financieel toch weer rond gebreid werd. Hartstikke bedankt.

Veel luisterplezier!